Globetrotter - Utazó blog

Tapasztalatok, országokról, tájakról, emberekről, (extrém) sportokról.....kalandok a nagyvilágban.

Címkék

1923 (1) 2011 (1) a8 (1) állvány (1) android (2) ausztria (2) autó (1) bela (1) billentyűzet (1) c8 (1) di (1) dinkelsbühl (1) donovaly (1) dropad (1) edam (1) expo (1) extrém (1) forgalom (1) gleccser (1) globetrotter (9) google (1) gouda (1) heropad (1) hollandia (1) hydrospeed (1) kajak (1) kerékpár (1) kiállítás (1) kiegészítő (1) klagendfurt (1) lesi (5) maps (1) mid (1) minimundus (1) németország (1) netherland (1) noce (1) nyugat (1) óceán (1) olaszország (1) ország (2) rafting (5) schwarza (1) see (1) (3) siklóernyő (2) sípálya (1) snowboard (1) sol (1) szlovákia (2) sztori (1) tablet (2) tartozék (1) táska (1) tél (1) teszt (2) (1) tonale (1) traffic (1) trekk (1) trekking (1) utazás (3) úticél (1) vadvíz (3) val (1) város (1) velden (1) vezetés (1) vicces (1) wörther (1) wörthi (1) zenithink (2) zt 180 (2) Címkefelhő

Friss topikok

2009.11.23. 19:20 Lesi_the_Globetrotter

A Globetrotter síterep ajánlatai a szezonra

Ugorjunk az influenzaszezonból egy kicsit előre. Nyakunkon a síszezon, akik még nem döntöttek úticéljük felöl azoknak következzen egy kis ajánló. Ha azt mondom a teljesség igénye nélkül, akkor igen szerényen fogalmaztam, mondjuk tehát inkább úgy, a személyes kedvencek következnek:

Ausztria:

1. Hochkar

A lista élére került, hiszen ez az egyik legközelebbi komolyabb síterep, ahová hazánkból nagyobb tömegek indulnak. Az Ausztria közepén, Budapesttől alig öt óra autózásnyira található síterep 9 lifttel, 18 kilométernyi pályával várja a síelőket a kezdő szinttől a profikig. Ami még érdekes, hogy három hivatalos starthely és egy leszálló várja a siklóernyő és a sárkányrepülés szerelmeseit télen-nyáron. A körülmények ideálisak, én is sokat repülök arrafelé, mivel a vadvizi hétvégék alig egy elefántköpésnyire a Hochkartól a Salza folyón habjai közt zajlanak.

 

2.Arnoldstein

Az Osztrák-Olasz-Szlovén hármashatáron leledző Arnoldstein-i síterep sokáig a kedvencem volt, a számomra tökéletes nagypálya miatt. Lehet rajta szépen kanyarogva (netán az erdőben kanyarokat levágva) csúszni éppúgy, mint egy lendülettel, fék nélkül végigszáguldani, hála a széles pályának és az íves kanyaroknak. Ilyen jellegű pályával Arnoldsteinen kívül Olaszországban, Falcade-ban találkoztam. 8 lift összesen 18 kilométernyi pályát szolgál ki. És végül egy tipp: liftbezárás előtt 10 perccel ne törje el senki a sílécét a jobb szélen lévő, a 8-as pályához tartozó csákányosliftnél, mert nagyon szar dolog(viszont roppant tanulságos) lemászni a nagypályán bakancsban, tökig érő hóban. :)

 

 3.SkiWELT (síparadicsom)

Ausztria legnagyobb átsíelhető egybefüggő síterepe. 90 felvonó, 260 kilométernyi pálya, lenyűgöző adatok ugyebár. Egyszer az életben érdemes elmenni (és megpróbálni bejárni, minimum egy hét kell hozzá), maximalistáknak pedig egyenesen kötelező! (Viszont nem kicsit drága hely.)

 

 Olaszország:

4. Sella Nevea

Az olasz-szlovén határnál 10 felvonó szolgálja ki a 12 kilométeres nagypályát és a 4 kilométernyi tanulólejtőket. A nagypálya inkább a tapasztaltabb síelőknek javallott, nem a legkönyebb, főleg ha egy kis jegesedés is történik, mert akkor kimondottan nehéz tereppé válik. Viszont a profiknak remek szórakozást tud szerezni a hatalmas szűzhavas terület a pálya mellett (főleg a csúcs közelében), ahol a fanatikus free run rajongók teljesen kiélhetik a jó értelemben vett elmebajukat.

 

 5.Ravascletto

Sokáig tanyáztam itt. Remek pályák, sok variációs lehetőség jellemzi.Ravasclettot ahol 12 lift 30 kilométernyi pályával várja a síelőket. Az utóbbi években építettek egy pályát a kabinos lift alá is, ami kimondottan jó döntés volt, mivel előtte a helyén egy szakadékkal keresztezett erdő tartózkodott, inspirálva a sok elmebeteget (köztük engem is), hogy próbáljon szerencsét. A magam részéről megúsztam néhány zúzódással, de két nappal utánam egy olasz srác kevésbé volt szerencsés.

 

  +1.Szlovákia, Donovaly

Donovaly nem a legnagyobb, nem a legelegánsabb és nem a legfelkapottabb síterepek közt van európában, mégis egy generáció számára legendás hely. Bizony sokan csetlettünk botlottunk kezdő síelőként azokon a pályákon, faltuk a Deli csokit az "ülőslift" alsó állomásánál. Még az olyan apróságok sem zavartak minket, hogy egy időszakban rendszeresek voltak az áramszünetek és sokszor szó szerint órákat töltöttünk egy helyben ülve ég és föld között a felvonón. Aztán ott volt a dupla csákányos lift ahonnan másodpercenként zuhantak ki a kezdők, nomeg az a tányéros felvonó, amelynek közepén egy tompaszögű kanyarral bonyolították a tervezők a feljutást.  Összesen 16 lift szolgál ki 11 kilométernyi pályát. Legtöbben persze azóta hátat fordítottunk a legendának, elcsábított minket a "nyugati" pályák mennyisége, minősége. Én már tervezem, hogy meglátogatom valamikor a jó öreg Donovalyt, gyerekkorom jmádott játszóterét. És ti, hogy vagytok ezzel?

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás ausztria szlovákia olaszország tél snowboard sípálya donovaly úticél globetrotter


A bejegyzés trackback címe:

https://globetrotter.blog.hu/api/trackback/id/tr391547014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása