Globetrotter - Utazó blog

Tapasztalatok, országokról, tájakról, emberekről, (extrém) sportokról.....kalandok a nagyvilágban.

Címkék

1923 (1) 2011 (1) a8 (1) állvány (1) android (2) ausztria (2) autó (1) bela (1) billentyűzet (1) c8 (1) di (1) dinkelsbühl (1) donovaly (1) dropad (1) edam (1) expo (1) extrém (1) forgalom (1) gleccser (1) globetrotter (9) google (1) gouda (1) heropad (1) hollandia (1) hydrospeed (1) kajak (1) kerékpár (1) kiállítás (1) kiegészítő (1) klagendfurt (1) lesi (5) maps (1) mid (1) minimundus (1) németország (1) netherland (1) noce (1) nyugat (1) óceán (1) olaszország (1) ország (2) rafting (5) schwarza (1) see (1) (3) siklóernyő (2) sípálya (1) snowboard (1) sol (1) szlovákia (2) sztori (1) tablet (2) tartozék (1) táska (1) tél (1) teszt (2) (1) tonale (1) traffic (1) trekk (1) trekking (1) utazás (3) úticél (1) vadvíz (3) val (1) város (1) velden (1) vezetés (1) vicces (1) wörther (1) wörthi (1) zenithink (2) zt 180 (2) Címkefelhő

Friss topikok

2010.04.14. 23:53 Lesi_the_Globetrotter

A Loire-völgy I. rész

Ez a poszt íródik már egy ideje. Mert bár a Loire nincs benne a top5 kedvencben, mégis meghatárózó, mivel nagyjából összesen egy évet (vagyis kereken 25 darab 13 napos kerékpártúrányit) éltem a Loire völgyében és bizony ezidő alatt sok emlékezetes élményben volt részem. És most itt nem csak életem első tisztességes berúgásáról van szó. :) Két részre bontottam, nagyjából emészthető méretűekre.

Induljunk tehát a túra analógiáját követve Orléans-ból. Maga a város érdekes kettősséget mutat, egyszerre van meg benne a modern kor és a középkori emlékek. Nyaranta a legendás katedrálistól alig egy kőhajításnyira éjszakákon át szól az élő Jazz, a közeli Olivet botanikus kertjében pedig nem egy délelőttöt eltöltöttem. No és mindenképpen meg kell említenem kedvenc pékségemet, ahol olyan sajtos, virslis bagouettet lehet kapni, hogy az ember fia a tíz ujját megnyalja utána. Kerékpáros betyároknak külön fícsör, hogy a bal parton a városból kiérve olyan területen halad a kerékpárút, ahol öklömnyi és mézédes epreket szedhet nyár elején az arra vándorló. Amíg el nem kapják. :)

Beaugency (amit következetesen Bözsenszi-nek ejt kis családunk a helyes Bózsanszi helyett) helyes kis városka,  nem is elsősorban a helyi kis nevezetességek (pl a leégett Cézár-torony) miatt kedves helyem, hanem a kempinggel szemben lévő homokpados szigetecske miatt, ahol szinte minden alkalommal rettenetes mezítlábas kispályás focinak csúfolt sportszerűséget műveltünk. :)

Chambord: Nem fogok minden kastélyt megemlíteni, a régióban ugyanis elég nagy az egy főre eső kastélyok száma és darab idő után elég unalmas is a legtöbb (X-ik Lajos ágya, ágy fölött szerető képe, faliszőnyeg kb), maradok az érdekesebbeknél. Chambord kétségtelenül az már csak a méretei miatt is. A monumentális épület a kettős csigalépcsőivel, 365 kéményével kétségtelenül megér vagy fél nap ráfordítást, a kastély tőszomszédságában pedig nagyon finomakat ehet a látogató, nagyon drágán...

 

Blois: Loir-et-Cher megye központja nagyon helyes városka, legtöbbször itt néztem meg a július 13-i tűzijátékot és meg kell mondjam mindig kitett magáért a város. A helyi kastélyon kívül (mely rövid idáig a Francia Királyság központja címet is birtokolta) ha erre jár valaki, az feltétlen menjen fel a katedrális melletti kilátókertbe ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Loire-ra. Az itteni kemping pár éve bezárt, bár azóta se bontották le. Aki ilyen intézményt keresne, az 4-5 kilométerrel visszább a bal parton találhat egyet.

Chaumont: a város (falu?) önmagában nem különös, de a kastélya az igen, ide költözött a szerető Diana de Poitiers, miután Medici Katalin kiebrudalta Chenanceaux-ból (majd a második részben következik). A kastély relatíve kicsi, amolyan emberi léptékű méretekkel rendelkezik. Őspark, külön istálló és a mesés kastélytornyok, mindez egy domb tetején olyan kilátással, hogy elviselném minden reggel dekorációnak a reggeli kávémhoz.

Amboise: A fellegvár hangulatú kastélynál sokkal érdekesebb a Clos Lucé, ahol Leonardo da Vinci töltötte élete utolsó éveit és ahol ma a reneszánsz tudósnak szentelt múzeum lakhelye. A hangulatos város határában található a Minimundus mintájára épült mini-Loire-park, Tours felé indulva pedig európa egyik legnagyobb édesvizi akváriumát lelhetjük meg.

folyt.köv.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://globetrotter.blog.hu/api/trackback/id/tr911922320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása