Globetrotter - Utazó blog

Tapasztalatok, országokról, tájakról, emberekről, (extrém) sportokról.....kalandok a nagyvilágban.

Címkék

1923 (1) 2011 (1) a8 (1) állvány (1) android (2) ausztria (2) autó (1) bela (1) billentyűzet (1) c8 (1) di (1) dinkelsbühl (1) donovaly (1) dropad (1) edam (1) expo (1) extrém (1) forgalom (1) gleccser (1) globetrotter (9) google (1) gouda (1) heropad (1) hollandia (1) hydrospeed (1) kajak (1) kerékpár (1) kiállítás (1) kiegészítő (1) klagendfurt (1) lesi (5) maps (1) mid (1) minimundus (1) németország (1) netherland (1) noce (1) nyugat (1) óceán (1) olaszország (1) ország (2) rafting (5) schwarza (1) see (1) (3) siklóernyő (2) sípálya (1) snowboard (1) sol (1) szlovákia (2) sztori (1) tablet (2) tartozék (1) táska (1) tél (1) teszt (2) (1) tonale (1) traffic (1) trekk (1) trekking (1) utazás (3) úticél (1) vadvíz (3) val (1) város (1) velden (1) vezetés (1) vicces (1) wörther (1) wörthi (1) zenithink (2) zt 180 (2) Címkefelhő

Friss topikok

2011.02.10. 17:03 Lesi_the_Globetrotter

Hasznos kütyük utazáshoz: Zenithink ZT-180 Android Tablet

 Egy munka kapcsán került kezembe a Zenithink cég 10 colos tabletje. Lassan két hete nyüstölöm és mint kiderült, utazáshoz is roppant hasznos kis kütyü a kínai cég gyártmánya. Az első kellemes meglepetés a csomagolás volt, hiszen a többi kínai gyártmányú kütyü dobozával ellentétben a pakk külseje egyrészt kulturált, mentesül a csili-vili színorgiától, másrészt a távolkeleti marketing ama eszközével sem operál, hogy a specifikációkkal túlozzon. Lásd a kínai mobilokon a vga kamera alá biggyesztett 500 megapixel, meg HD feliratokat.

 

A technikai specifikációk a következőek: 1 Gigahertzes Arm11 cpu, 256 mega ram, 2 giga beépített tárhely 32 gigás sd kártyával bővítve, 10 colos led háttérvilágítású érintőkijelző 1024x600 pixel felbontással, gravitációs szenzor, b/g Wifi, egy Micro és egy rendes USB port, RJ45 port (átalakítóval), Sztereo hangszórók, 3.5mm jack kimenet, 2400maH Li-ion akku, mindez 800 grammos súllyal. Gyárilag az Android operációs rendszer 2.1-es változatával érkezett, ami nem bizonyult túl stabil oprendszernek, sokszor fél-egy percig is elmorfondírozott a gép, pár alkalommal pedig csak a hard reset segített. Aztán egy hét után felraktam rá (az amúgy rendszeresen érkező) frissítések közül az Android 2.2 Froyo rendszert és láss csodát, a kis tablet azóta stabil, gyors(abb, mert nyilván egy Ipad szintet nem lehet tőle elvárni). Mellesleg ablakőrülteknek jó hír, hogy telepíthető rá Windows CE is.

Külsejében erősen hajaz a kategóriateremtő Ipadre, de egyes képességei nyilván szerényebbek annál. Viszont meglepő módon van amiben a zt-180-as jobb, ilyen például a szabadabb oprendszer és az usb, rj45 portok. A 10 colos kijelző filmnézéshez, webböngészéshez is megfelelő, a képe szép, bár a betekintési szögei lehetnének tágasabbak. Rezisztív érintőfelülete van, amitől egykori iphone huszárként kicsit tartottam, de ez elég jól használható, kis gyakorlás után már nincsenek akaratlan programmegnyitások, félregépelések. A 256 mega ram egy ekkora tabletnek még épp elég, 6-8 programnál többet úgysem használ az ember egyszerre. (ápdét: Már megjelent a V2 változat fél giga rammal és webkamerával)

 

Lássuk mire lehet használni:

Médialejátszó:

El lehet felejteni a konvertálás műveletét, a wmv-től kezdve a divx/xvid-en át, a full HD-s MKV-ig mindent virgoncan lejátszik a gép, a gyári zenelejátszó mellé pedig érdemes például egy winampot lerántani az Android Marketről, így teljes lesz az audiovizuális kényeztetés. Jól használható fotóalbum nézegető, e-könyv olvasó is van a repertoárban. 

Net:

Wifit, kábeles netet (rj45), vagy usb 3G sticket használva is csatlakozhatunk a hálóra. A beépített böngésző is remekül használható, de érdemesebb váltani a Skyfire browserre az extrái miatt. Van gyárilag natív youtube nézegető, e-mail kliens, Google Maps streetview nézettel, felszerelkezve (Ápdét: most már a real-time forgalomfigyelést is tudja Pesten és nagyobb városokban). Hírolvasók, online rádiók, tévék, csevegőprogramok sokasága (MSN, Skype,Fringe stb), szintén natív Facebook, Twitter, Iwiw kliensek is elérhetőek a szoftverboltban ingyenesen. Előny az IOS-t használó cuccokkal szemben, hogy letöltőgépként is használható a tablet, mozgó alkatrésze nincs, teljesen hangtalan, FTP és Torrent kliensek pedig szintén találhatóak rajta. Az usb port befogadja a rácsatlakoztatott pendriveokat, külső winchestereket, fényképezőgépeket stb.

játékok:

3D gyorsító chipet nem kapott a gép, így Need for speedezni nem fog rajta senki, viszont hatalmas hip-hip hurrá annak, hogy az Angry Birds hibátlanul fut, no és persze így is számos játék elérhető rá. Rá lehet cuppanni a retró érzésre is, tökéletes Nintendo, Snes, Gameboy és Sega Megadrive emulátorok is léteznek hozzá. Az irányítás pedig megoldható bármilyen, az usb portra bekötött billentyűzettel. Mondjuk ez utóbbi gépelésnél, böngészésnél is jól jöhet, bár a virtuális billentyűzet a kijelzőn is korrektül használható. Létezik hozzá olyan merev tok is, amelybe be van építve a klaviatúra, így gyakorlatilag egy Androidos laptop lesz a végeredmény.

Utazáshoz is sok kiegészítő programot találunk, városkalauzok, fordítóprogram, sítérképek és még sok minden letölthető rá, arról nem is beszélve, hogy wifi közelben az itthoniakkal való kapcsolattartás is sokkal egyszerűbbé (és költségkímélővé)válik.

Az elmúlt napokban tesztelgettem az akksi üzemidejét a következő eredményekkel:

720p HD filmnézés közepes fényerőn wifi kikapcsolva:                         4 óra 35 perc

webböngészés, chat, youtube, közepes fényerő, wifi:                         3 óra 50 perc

torrent töltés közben böngészés, videózgatás, full fényerő, wifi:         3 óra 25 perc

 

Korrekt értékek. És nem csak ez a baráti benne, hanem az ára is. A hazai disztribúció most alakul, de külföldről már most is megrendelhető ötvenpárezer forintért. Ennyiért pedig bármelyik utazónak megéri.

 

 

14 komment

Címkék: teszt android tablet globetrotter zt 180 zenithink


A bejegyzés trackback címe:

https://globetrotter.blog.hu/api/trackback/id/tr792652000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesi_the_Globetrotter 2011.02.10. 21:42:47

Nézőpont kérdése, egy kevesebb mint 50ezres, ekkora kijelzővel ellátott tabletnél nem gondolom, hogy rossz lenne (jójó tudom ipad...lásd árcimke). Egy átlagos laptop se bírja 2-3 óránál tovább...sőt (jójó tudom macbook...lásd árcimke, de csak szívgyógyszerrel).
Netbookok meg meghalnak már a 720p-s videóktól is.
Szóval minimum szubjektív....

Pejva 2011.02.14. 13:16:56

Szia, nekem is ilyen gépem van, viszon tmár régóta keresek rá android 2.2-t, látom neked sikerült feltenni, privátban eltudnád nekem küldnei a cuccokat hozzá, vagy a helyet ahonnan le tudom tölteni, meg a telepítés menete is érdekelne, frissítettem már gépről gondolom hasonló képen kell! Írj kérlek, fontos lenne! Előre is köszi! email címem pettya.bolyki@gmail.com

chupacambra 2011.02.27. 16:52:31

Szia!
Én most szeretnék venni ilyen tabletet.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a ZT-180 megfelelően működik e még, illetve Flash támogatás van e hozzá.
Segítségedet előre is köszönöm

Lesi_the_Globetrotter 2011.02.27. 17:31:36

@chupacambra: Hali!

Igen, megfelelően működik, épp ma este fog indulni velem Olaszországba, mint "pocket media center" és, hogy tudjak Skypeolni ha kell :) Itthon is napi szinten van használva ágy/klotyó nettáblaként, filmnézésre, msn-re.

Flash támogatás a Froyo ellenére sincs rá, mivel nem Cortex procis, hanem Arm11, arra pedig nem fejleszt(ett idáig) az Adobe. Mondjuk félig-meddig áthidalható a Skyfire böngésző, amivel a flash videókat le lehet játszani. Amúgy nem is nagyon hiányzik, gondolom nem lenne ilyen a böngészési sebesség, ha még a flash-t is ráeresztenénk.

lnbaci 2011.04.13. 16:00:16

Szia.
Ma kaptam kézhez egy ilyen tabletet, de a legbiztatóbb amit találtam eddig, az ez a blog volt.

El tudnád nekem küldeni a 2.2-re való frissítést?
Esetleg abban tud már magyaul? A 2.1-et nem sikerült rávennem.

A mailem: lnbaci@gmail.com.
Előre is köszi

n.mate92 2011.04.13. 19:04:20

sziasztok van nekem is egy ehez hasonló tablet pc-m (irobot apad 7 colos verzió) és szeretném 1.9es alapból rajta lévő szoftverét firssíteni, de nem tudom sajnos, hogy hogyan is kell. Ha valaki engem is megdobla egy email-el nagyon megköszönném! emilem: n.mate92@yahoo.com

n.mate92 2011.04.13. 19:05:37

@Lesi_the_Globetrotter:Szia,kérlek küld el nekem is a segítséget az androidos tablet frissítéséhez.

tibitabi 2011.05.31. 00:04:04

Sziasztok! Elég meggyőző a bemutatód, de most nagy dilemmában vagyok. Néhány napja még azt sem tudtam mi az az Android, most meg készüléket vennék csak nem tudom melyik legyen. Természetesen már az újabb 2.2-es 3G-és ZT-180 -asokról van szó.
A kérdésem az lenne, hogy a 10"-oshoz képest a 7"-os az mennyire lehet kicsi, azt nem is javasoljátok? A nagyhoz 36e a kicsihez 23e-ért jutnék hozzá. Viszont, ha azt veszem alapul, hogy nekem ez nem létfontosságú dolog, de azért néha mégis pötyögnék vele, lehet megfelelne számomra egy most alapnak számító 800Mhz-es Android 2.2 VM8650-es 7"-os 17e-ért? /Néhányan erre az olcsóbbra esküsznek./
Ha a két kicsit nézzük akkor megérné azzal a 6e-vel többet fizetni a ZT-180-ért mint az Android ePad? Vagy nagyjából ugyanolyan lehet a kettő?
A ZT-180-as annyiból lenne jobb, hogy normál USB-je van és egy micro HDMI-je, na de ezt akkor rá tudnám csatlakoztatni TV-re így látnám a TV-én a tablet képét vagy az egy bemeneti micro HDMI rajta, tehát hogy mondjuk egy DVD lejátszót nézhetek a tablet-en? Vagy az egy HDMI ki és bemenet egyben?
Szerintetek melyik a jobb választás, figyelembe véve azt, hogy nincs viszonyítási alapom.
Előre is köszönöm a segítséget!

ETa 2011.06.26. 14:25:33

Szia én is szeretném kérni a 2.2es frissítéshez a cuccokat.
Előre is köszi!
barnapeter1984@gmail.com

zsotykai 2011.06.28. 09:59:36

Szia,
én csak annyit kérdeznék, hogy TV-re rá tudom kötni valahogy?
Előre is köszi!

Lesi_the_Globetrotter 2011.08.31. 14:16:29

Az új variációján (zt-180 v2) már van hdmi kimenet, tévére köthető. Talán hamarost kap is egy posztot...

lukijock 2011.09.13. 11:11:27

Szia, én most szereztem be egy ilyen gépet, viszont hiányzik hozzá az android 2.2-es frissítés. El tudnád nekem is küldnei a frissítéshez szükséges cuccokat vagy a helyet ahonnan le tudom tölteni. És engem is érdekelne a telepítés menete is (igazából a windows-t is ki szeretném próbálni rajta) Előre is köszönöm a segítségedet! Email címem lukijock@freemail.hu
süti beállítások módosítása