Globetrotter - Utazó blog

Tapasztalatok, országokról, tájakról, emberekről, (extrém) sportokról.....kalandok a nagyvilágban.

Címkék

1923 (1) 2011 (1) a8 (1) állvány (1) android (2) ausztria (2) autó (1) bela (1) billentyűzet (1) c8 (1) di (1) dinkelsbühl (1) donovaly (1) dropad (1) edam (1) expo (1) extrém (1) forgalom (1) gleccser (1) globetrotter (9) google (1) gouda (1) heropad (1) hollandia (1) hydrospeed (1) kajak (1) kerékpár (1) kiállítás (1) kiegészítő (1) klagendfurt (1) lesi (5) maps (1) mid (1) minimundus (1) németország (1) netherland (1) noce (1) nyugat (1) óceán (1) olaszország (1) ország (2) rafting (5) schwarza (1) see (1) (3) siklóernyő (2) sípálya (1) snowboard (1) sol (1) szlovákia (2) sztori (1) tablet (2) tartozék (1) táska (1) tél (1) teszt (2) (1) tonale (1) traffic (1) trekk (1) trekking (1) utazás (3) úticél (1) vadvíz (3) val (1) város (1) velden (1) vezetés (1) vicces (1) wörther (1) wörthi (1) zenithink (2) zt 180 (2) Címkefelhő

Friss topikok

2009.11.22. 15:16 Lesi_the_Globetrotter

Veszélyes vizeken.

És íme az első "igazi" poszt a vadvízi evezésről, közismertebb nevén a raftingról.

1. Történelem

Talán a sport kialakulásáról nem sokat kell írnom. Voltak a hegyi folyók, volt az ember aki nem tudott megülni a seggén és inkább a hullámokat csücsülte volna meg.....és voilá. Volt szerencsém a sportág hazai szárnybontogatásainál már jelen lennem, tekintve, hogy az első hazai vadvizi túrát a saját apám szervezte ausztriába, a Schwarza folyóra a kilencvenes évek elején. Hat személyes cseh gumotex hajókkal és meglehetősen archaikus felszereléssel vágtunk neki és éltük túl a kezdeteket. A neoprén ruha hiányát például a következő barkácsmegoldással pótoltuk: Gyapjúpulcsi, fölé pedig a paksi atomerőműből "szerzett" sugárvédelmi kezeslábas. Mondanom se kell megjelenésünknek volt némi posztapokaliptikus jellege. Mára számtalan legális és kalózcég foglalkozik a vadvízi evezéssel, de az elsőség a miénk volt. Azóta bejártuk európa összes valamire való folyóját, eveztünk Amerikában az Adirondack nemzeti parkban, de több csoportunk megevezte már a perui Apurimac folyót is.

2. Raft, trekk, kajak.

A vadvízi evezés három szakágra bontható. Az legelterjedtebb a trekk, vagyis a kétszemélyes gumihajós túrák általában 3-4 túravezetővel. Májustól októberig tart a szezon a legközelebbi elérhető folyókon (Salza- Ausztria, Soca- Szlovénia).  Nekünk a Salzánál van egy állandó bázisunk, szinte minden hétvégén túrákat indítunk.

 

A raft jelenti a klasszikus gumitutajos evezést, amelyet jellemzően nehezebb vizeken szoktunk bevetni. Míg a trekknél némi okítás után maguk az utasok irányítják a hajót, addig a raftnál a hátul ülő túravezető kormányoz részben evezővel, részben pedig hangutasításokkal ("jobb oldal előre evez, bal oldal hátra" "Mindenki előre" stb.) Elérhető közelségben Olaszországban, Ausztriában, Korzikán találhatóak megfelelő folyók. A lenti videón nemcsak a raftról van szó, hanem már a siklóernyős életérzésbe is bele lehet kóstolni, lesz még róla szó a későbbiekben.

 

A vadvizi kajak már nem a tömgsport része a vadvíznek. Sok tanulás, gyakorlás kell hozzá, a víz ismerete és tisztelete.Először uszadai medencében kell ismerkedni a kajakkal, megtanulni az úgynevezett eszkimó-fordulót, és amikor ez már stabilan megy, akkor lehet nekiindulni az egyre nehezedő vizeknek.

Veszélyes vizeken.

Röviden ennyit, de sok vadvizes sztori vár még lejegyzésre, szóval lesz még szó erről a különleges, kalandos sportról.

Szólj hozzá!

Címkék: kajak rafting vadvíz trekk lesi


A bejegyzés trackback címe:

https://globetrotter.blog.hu/api/trackback/id/tr41543872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása